Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 kg gulas de vitel(bucatele de vitel).
1 lingura amidon alimentar.
100 gr vin rosu.
1 cana de vin rosu(pentru macerat sau fezandat carnea).
1 lingura sos soia.
piper boabe.
2 foi de dafin.
1 cartof fiert(optional).
2 linguri de pasta de tomate.
sare piper proaspat macinat.
o lingura de patrunjel verde tocat fin.
Mod de preparare:
Se lasa intr-o forma de yenna carnea la macerat cu o cana de vin rosu,o lingura de sos soia,sare piper boabe si o frunza de dafin.Toate aceste ingrediente se lasa cel putin 8 ore la macerat(fezandat),inainte de a o pregati.
A doua zi spalam carnea de acel sos in care a stat si o punem intr-o tava de yenna la cuptor cu:100 gr vin rosu,sare,piper boabe,o frunza de dafin.Carnea trebuie sa fie facuta la foc mic cel putin 2 ore, pana se patrunde.Daca carnea este frageda,poate sa stea mai putin,dar o verificam daca este fiarta.Forma de yenna trebuie sa fie acoperita,daca nu are capac o acoperim cu o folie de aluminiu.Cine nu doreste sa faca sosul cu amidon alimentar,poate sa inlocuiasca cu un cartof fiert si pasat,care ingroasa sosul.Eu personal folosesc 1 lingura de amidon alimentar, care il amestec bine cu 2 linguri de pasta de bulion si il pun cu 10-15 minute inainte sa opresc focul la cuptor.Se serveste cu patrunjel tocat fin pe deasupra.Mancarea se lasa sa se raceasca in cuptor.Intr-o tava yena,separat facem si cartofii,taiati cubulete,cu cateva cubulete de unt,vegeta si alte condimente care va plac.Cartofii trebuie sa stea in cuptor cel putin 60 minute,timp in care mai amestecam cu o lingura de lemn,ca sa nu se prinda.Dupa ce cartofii sunt gata adaugam peste ei parmesan ras,sau cascaval ras.Este o mancare deosebit de gustoasa.Pofta buna !!!
Acest fel de mancare,'''Gulas cu cartofi specific zonei Alba-Iulia''' am mancat cand ne-am intalnit toate fetele gustoase,de pe site-ul gustos-ro la Alba-Iulia.A fost o intalnire extraordinar, de frumoasa si de binevenita pentru noi gustoasele.Nu am cuvinte sa redau cat de bine ne-am simtit in acea zona a tarii cu specific istoric.
RăspundețiȘtergereCarmen sant bucuroasa ca ai postat reteta...imi place mult,felicitari
RăspundețiȘtergereAbia acum am vazut mesajul, de la tine draga Violet,cred ca vin cu intarziere mesajele,dar o sa-i dam noi de capat pana la urma.
RăspundețiȘtergere