miercuri, 4 noiembrie 2009

Gulas cu cartofi... ca la Alba-Iulia.






Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg gulas de vitel(bucatele de vitel).
1 lingura amidon alimentar.
100 gr vin rosu.
1 cana de vin rosu(pentru macerat sau fezandat carnea).
1 lingura sos soia.
piper boabe.
2 foi de dafin.
1 cartof fiert(optional).
2 linguri de pasta de tomate.
sare piper proaspat macinat.
o lingura de patrunjel verde tocat fin.

Mod de preparare:
Se lasa intr-o forma de yenna carnea la macerat cu o cana de vin rosu,o lingura de sos soia,sare piper boabe si o frunza de dafin.Toate aceste ingrediente se lasa cel putin 8 ore la macerat(fezandat),inainte de a o pregati.
A doua zi spalam carnea de acel sos in care a stat si o punem intr-o tava de yenna la cuptor cu:100 gr vin rosu,sare,piper boabe,o frunza de dafin.Carnea trebuie sa fie facuta la foc mic cel putin 2 ore, pana se patrunde.Daca carnea este frageda,poate sa stea mai putin,dar o verificam daca este fiarta.Forma de yenna trebuie sa fie acoperita,daca nu are capac o acoperim cu o folie de aluminiu.Cine nu doreste sa faca sosul cu amidon alimentar,poate sa inlocuiasca cu un cartof fiert si pasat,care ingroasa sosul.Eu personal folosesc 1 lingura de amidon alimentar, care il amestec bine cu 2 linguri de pasta de bulion si il pun cu 10-15 minute inainte sa opresc focul la cuptor.Se serveste cu patrunjel tocat fin pe deasupra.Mancarea se lasa sa se raceasca in cuptor.Intr-o tava yena,separat facem si cartofii,taiati cubulete,cu cateva cubulete de unt,vegeta si alte condimente care va plac.Cartofii trebuie sa stea in cuptor cel putin 60 minute,timp in care mai amestecam cu o lingura de lemn,ca sa nu se prinda.Dupa ce cartofii sunt gata adaugam peste ei parmesan ras,sau cascaval ras.Este o mancare deosebit de gustoasa.Pofta buna !!!

3 comentarii:

  1. Acest fel de mancare,'''Gulas cu cartofi specific zonei Alba-Iulia''' am mancat cand ne-am intalnit toate fetele gustoase,de pe site-ul gustos-ro la Alba-Iulia.A fost o intalnire extraordinar, de frumoasa si de binevenita pentru noi gustoasele.Nu am cuvinte sa redau cat de bine ne-am simtit in acea zona a tarii cu specific istoric.

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen sant bucuroasa ca ai postat reteta...imi place mult,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. Abia acum am vazut mesajul, de la tine draga Violet,cred ca vin cu intarziere mesajele,dar o sa-i dam noi de capat pana la urma.

    RăspundețiȘtergere